Мароко преживява най-тежката суша от 30 години насам. Безводието се отразява и на земеделието.

...
Мароко преживява най-тежката суша от 30 години насам. Безводието се отразява и на земеделието.
Коментари Харесай

Заради сушата: Мароко разработва нови сортове семена, устойчиви на безводие

Мароко преживява най-тежката суша от 30 години насам. Безводието се отразява и на земеделието. За да се справят с казуса, фермери и учени обединяват сили за разработката на по-устойчиви сортове съществени култури, като да вземем за пример пшеница. 

Учените кръстосват остарели обичайни семена с по-нови. Те издържат повече на болести и суша.
В година на суша тези сортове демонстрират усъвършенстван рандеман от 30% в съпоставяне със старите сортове. Така че с това усъвършенстване считаме, че можем да се оправим с това предизвикателство и да решим въпроса за продоволствената самостоятелност.
Фаузи Беккауи, шеф на Националния институт за агрономически проучвания

За да кръстосат растенията, учените употребяват обичайни аграрни техники. Новите типове пшеница, наречени " Нашит ", " Джауахир " и " Джабал ", към този момент са утвърдени от държавното управление на Мароко.

Този фермер споделя, че устойчивостта на културите е от голямо значение за производството на жито.
Благодарим на учените, тъй като те основават някои нови и отлични култури, които оказват помощ на земеделците. Тези култури предизвикват фермерите да продължат своята работа. Без тях земеделците щяха да се откажат от специалността си, поради слабата годишна продукция.
Слимани Абдала, аграрни производител

През 2016 година учените представиха най-новите сортове в националния азбучник за семена на Мароко. Те се изпращат на фабрики в Италия и Испания, за да се увеличи производството им.
Започнахме стратегия с тази цел преди три години. Днес създаваме нови култури и ги предоставяме на компании, които имат лиценз за производството им в огромни количества, тъй че те да доближат до фермерите след три или четири години.
Моха Ферахи, началник на отдела за възстановяване и опазване на генетичните проучвания

Банката за семена в Рабат съхранява 116 000 сорта. По данни на Министерството на земеделието на Мароко сушата през 2022 година е понижила реколтата от зърнени култури в страната с съвсем 70%. Според Института за агрономически проучвания в страната това е най-слабата продукция за последните 60 години.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР